دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
افسانه های رایج تغذیه ای
در دنیای تغذیه، اطلاعات متناقض زیادی وجود دارد که جدا کردن واقعیت از شایعه را به امری پرچالش تبدیل می کند. بسیاری از افسانههای تغذیه ای در طول سالها ادامه داشتهاند و مردم را به تصمیمگیری ناآگاهانه درباره رژیم غذایی و سلامت خود سوق دادهاند. در این مقاله، نگاهی دقیقتر به برخی از رایجترین افسانههای تغذیه میاندازیم و با تحقیقات علمی، آنها را حل و فصل می کنیم.
افسانه شماره 1: کربوهیدرات ها برای شما مضر هستند.
یکی از رایج ترین افسانه های تغذیه ای این است که کربوهیدرات ها ذاتا برای سلامتی مضر هستند. درست است که کربوهیدرات های تصفیه شده و فرآوری شده می توانند مضر باشند، اما همه کربوهیدرات ها مشابه یکدیگر نیستند. کربوهیدرات های کامل و پیچیده مانند غلات کامل، میوه ها و سبزیجات برای تامین انرژی، فیبر و ویتامین ها و مواد معدنی مهم بدن ضروری هستند [1]. پژوهش ها نشان می دهند که رژیم غذایی سرشار از غلات کامل با خطر کمتر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 مرتبط است [2].
افسانه شماره 2: چربی شما را چاق می کند.
این ایده که همه چربی ها برای شما مضر هستند و منجر به افزایش وزن می شوند، یکی دیگر از افسانه های رایج تغذیه است. در حقیقت، نوع چربی مصرفی شما مهم تر از مقدار مصرفی آن است. چربی های سالم، مانند آنهایی که در آجیل، آووکادو و روغن زیتون یافت می شوند، در واقع می توانند به مدیریت وزن و سلامت کلی کمک کنند [3]. محققین در پژوهش های جدید تغذیه به این نتیجه رسیده اند که رژیم غذایی با چربی های سالم بیشتر و کربوهیدرات ها و قندهای تصفیه شده کمتر ممکن است در مقایسه با رژیم کم چرب برای کاهش وزن شما موثرتر باشد [4].
افسانه شماره 3: تخم مرغ باعث افزایش کلسترول می شود
سال هاست که تخم مرغ به عنوان یک غذای غنی از کلسترول که می تواند سطح کلسترول خون را افزایش داده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد، متهم ردیف اول شناخته شده است. با این حال، تحقیقات نشان داده که برای اکثر افراد سالم، کلسترول موجود در تخم مرغ کمترین تأثیر را بر سطح کلسترول خون دارد [5]. پژوهش ها نشان می دهند که خوردن یک تخم مرغ در روز با افزایش خطر بیماری های قلبی یا سکته مرتبط نیست [6].
افسانه شماره 4: رژیم های غذایی بدون گلوتن برای همه سالم تر است.
مگر اینکه بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن دارید، رژیم غذایی بدون گلوتن لزوما سالم تر از رژیم غذایی حاوی گلوتن نیست. در واقع، بسیاری از محصولات بدون گلوتن دارای قند، نمک، و چربی های ناسالم و کم مواد مغذی ضروری هستند [7]. یک بررسی در سال 2017 در مجله بیماری های گوارش و کبد به این نتیجه رسید که رژیم غذایی بدون گلوتن فقط باید برای افرادی توصیه شود که نیاز پزشکی به آن دارند [8].
افسانه شماره 5: برخی از غذاها فواید سلامتی جادویی دارند.
اصطلاح "ابر غذا" برای توصیف طیف گسترده ای از غذاهای غنی از مواد مغذی، از زغال اخته گرفته تا کلم پیچ، استفاده شده است. در حالی که این غذاها می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند، اما هیچ گونه قدرت جادویی یا فواید سلامتی ندارند که سایر غذاهای مغذی ندارند [9]. یک رژیم غذایی متعادل و مبتنی بر گیاهان که شامل انواع میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی است، بهترین راه برای اطمینان از دریافت تمام مواد مغذی ضروری بدن است.
با آگاهی بخشی و رد این افسانه های رایج تغذیه، می توانیم به یکدیگر کمک کنیم تا تصمیمات آگاهانه تری در مورد رژیم غذایی و سلامت کلی خود بگیریم. به یاد داشته باشید، کلید یک رژیم غذایی سالم، تمرکز بر غذاهای کامل و کم فرآوری شده و احتیاط در مورد ادعاهایی است که در فضای مجازی دست به دست می شوند!/ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی » کارشناس ارشد علوم تغذیه گروه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
References:
[1] Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417-1435.
[2] Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., ... & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology, 46(3), 1029-1056.
[3] Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2018). Flavonoids, dairy foods, and cardiovascular and metabolic health: a review of emerging biologic pathways. Circulation Research, 122(2), 369-384.
[4] Hall, K. D., & Guo, J. (2017). Obesity energetics: body weight regulation and the effects of diet composition. Gastroenterology, 152(7), 1718-1727.
[5] Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary cholesterol, serum cholesterol, and cardiovascular risk: a scientific statement from the American Heart Association. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 38(1), e13-e22.
[6] Zhong, V. W., Van Horn, L., Cornelis, M. C., Wilkins, J. T., Ning, H., Carnethon, M. R., ... & Lloyd-Jones, D. M. (2019). Associations of dietary cholesterol or egg consumption with incident cardiovascular disease and mortality. Jama, 321(11), 1081-1095.
[7] Gaesser, G. A., & Angadi, S. S. (2012). Gluten-free diet: imprudent dietary advice for the general population?. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 112(9), 1330-1333.
[8] Zylberberg, H. M., & Green, P. H. (2017). The role of the microbiome in celiac disease. Gastroenterology & Hepatology, 13(7), 433.
[9] Jannasch, F., Kröger, J., & Schulze, M. B. (2017). Dietary patterns and type 2 diabetes: a systematic literature review and meta-analysis of prospective studies. The Journal of Nutrition, 147(6), 1174-1182.
نظر دهید